HTML

Az informatika világa

Minden ami az Informatika világával kapcsolatos!

A megfelelő nyomtató kiválasztása

Richy0820 2010.02.24. 11:43

Ezt a cikket azért is indítjuk, mert szeretnénk Titeket megkímélni a magas áraktól, ugyanakkor szeretnénk, hogy a legjobb nyomtatók közül válogassatok a különböző boltokban, és ne csalódjatok benne egy év után se!

Paraméterek: a nyomtatókat egy dologra használja minden ember: a digitális adatok papírra nyomtatása. A nyomtatott kép akkor jobb, ha a minél sűrűbbek és kisebbek a rajzokat felépítő pontok. Erre találták ki az első nyomtató gyártók a DPI értéket, azaz a Dot Per Inch-et, ami azt határozza meg, hogy nyomtatónk hány pontot képes egy inch-en belül a papírra "piszkolni" (természetesen minél magasabb egy nyomtató DPI értéke, annál szebb képet kreál). Ennek a hardver típusnak még van egy nagyon fontos értéke, ez pedig a nyomtatási sebesség. Ez az érték különösen akkor lehet fontos, ha gyakran van használatban a nyomtató, és egyszerre több példányt is nyomtatunk vele, ha ritkán egy-egy kép vagy már dokumentum nyomtatására használjuk, akkor nem olyan fontos. Ezt az értéket lap/percben szokás mérni. A harmadik tulajdonság pedig amit figyelembe kell venni, de valószínűleg nem kéne róla ínom mert Ti is tudjátok, az az, hogy fekete-fehér, vagy színes képet képes nyomtatónk nyomtatni.

 

Mátrix nyomtatóTípusok: ha már így belementünk a részletekbe, akkor beszéljünk kicsit a nyomtató típusairól. A nyomtatókat két főbb típusba sorolhatjuk, ezek az ütő, és nem ütő nyomtatók, először beszéljünk az ütő nyomtató alcsoportjairól. Elsőként talán a legprimitívebbet említsük meg, amelyet ma már kevesebben használnak, mint régen, ez a gömbfejes nyomtató. A gömbfejes nyomtatóknak fix karakterkészletük van, hasonlóak az írógépekhez. Kis sebességges nyomtatnak de viszonylag szép képet készít. A következő nyomtató típus a sornyomtató, amiről nem is fogok túl sokat íni, ugyanis ez is egy ma már kevésbé használt fajta. Semmi különleges nincs benne, bárki kitalálhatja a nevéből adódóan, hogy egyszerre egy sort képes kinyomtatni. A harmadik típus már egy inkább használt nyomtató, ez a mátrix nyomtató. Alacsony ára miatt még ma is használják, működési elve a beépített kis tűkön alapszik (általában 24 db), és az előtte mozgó festékszalagon. A tűk ráütnek erre a festékszalagra, és ez fog a papíron egy pontot alkotni. Inkább szöveges dokumentumok nyomtatására használják, de különböző rajzok is nyomtathatók vele (a felbontás viszonylag kicsi). Az Olvasó joggal gondolhatja, hogy ezek az ütő nyomtatók nem a legjobbak, ezért inkább említsük meg a nem ütő nyomtatókat, amelyek a legelterjedtebbek ma a világon.

Lézeres nyomtatóA nem ütő nyomtatók közül két nyomtatót szeretnék kiemelni, és az azok közti lényeges különbséget elmagyarázni, ugyanis jelentős az árbeli különbség, ami elsőre megtévesztő lehet. Az első nem ütő nyomtató, ami ma már széles körben elterjedt, az a lézeres nyomtató. A lézernyomtatók egy szelénhengert használnak a nyomtatásra, és négy alapszínt foglalnak magukba, a ciánt, a bíbort, a sárgát és a feketét (CMYK technológia). Elsőre drágának tűnnek ezek a színes lézernyomtatók, azonban mégis jobban megéri ezeket megvenni, mint a tintasugaras nyomtatókat. Miért? A tintasugaras nyomtatók szintén a nem ütő kategóriába sorolhatóak, tintapatronok lövik a tintacseppeket a papírra, és színes képeknél nagyon gyorsan eszik a tintát. Ez is a CMYK technológiára épül, de szebb képet nyomtatnak, mint a lézernyomtatók. A fő különbség az árban az, hogy a lézernyomtatók elsőre drágábbnak tűnnek, mégis a fenntartásuk pénztárca kímélőbb, mint a tintasugarasoké. Összefoglalva: aki tényleg profi fotókat akar nyomtatni, az nyugodtan vegye meg a tintasugaras változatot, akinek nem annyira fontos a minőség és olcsón szeretné megúszni a nyomtatást, azoknak a lézeres nyomtató az ajánlott.

Címkék: hardver informatika nyomtató cmyk dpi tintasugaras nyomtató lézeres nyomtató

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pcguru.blog.hu/api/trackback/id/tr541786333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása