HTML

Az informatika világa

Minden ami az Informatika világával kapcsolatos!

Nagy sebességű internet

Richy0820 2011.07.26. 15:15

Mindenkinek az álma a nagy sebességű Internet. Egyre több ismerősömtől hallom a különböző panaszokat, hogy túl lassú a net, hogy nem tudnak egy "rohadt YouTube videót" se betölteni stb. stb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ennek ellenére senki nem erőlteti meg magát, hogy egy jobb szolgáltató után nézzen, vagy hogy csomagot váltson, pedig kb +1000 és 2000 Ft-nál már majdnem kétszer olyan gyors netet tudsz beszerezni, mondjuk ez relatív az előtte lévő csomagtól. Lényeg a lényeg, egy nagy sebességű Internet ma már könnyen elérhető, ha az ember kicsit megerőlteti magát, körülnéz különböző akciók, kedvezmények után :)

Címkék: internet

1 komment

Webáruház ingyen

Richy0820 2011.06.07. 10:35

A webáruház készítés rengeteg pénzt emészthet fel ha nem jó fába vágjuk a fejszénket, azaz rossz úton kezdünk el terjeszkedni. Ezzel a legtöbb webáruház "forgalmazó" cég is tisztában van, ezért jött létre a próbaidő, amivel rengeteg kezdő vállalkozót sikerült meggyőzni, hogy indítson saját üzletet. A webáruház ingyen próbaideje általában két hétig szokott terjedni, de természetesen ez változó lehet cégenként.

Címkék: ingyen webáruház

Szólj hozzá!

Olcsó weblap

Richy0820 2011.04.29. 14:32

Manapság mindenki minél olcsóbban akar weboldalt csináltatni magának. Azoknak akik nem értenek a weboldal készítés fortélyaihoz, azaz zöldfülűek hozzá, két típusa van. Van aki hajlandó rááldozni a pénzt, hogy egy céggel egy profi weblapot csináltasson, és van a lelkes amatőr, aki körülnéz a neten, és gyorsan összedob egy weboldalt innen-onnan összeszedett tudásból. Az utóbbival csak az a probléma, hogy az esetek több, mint 80 százalékában olyan weboldalak születnek, amelyekre ha érkezik is látogató rögtön visszafordul az alábbi okok miatt:

  • nem logikus az oldal elrendezése (a látogató nem találja meg könnyen, amire szüksége van)
  • nem megfelelő színeket használ az oldal szerkesztője, azaz a weblap színvilága elriasztja a látogatókat
  • túl lassan töltődik be az oldal, ami akár a helytelen HTML kódolásból is adódhat

Szerintem érdekes inkább a profikra bízni a munkát, rengeteg vállalkozás foglalkozik manapság olcsó weblapok készítésével. Az olcsó weblap kifejezés hallatán ne ijedjünk meg, többnyire ezek az oldalak olcsók, mégis magas színvonalúak.

Szólj hozzá!

CD nyomtatás

Richy0820 2011.04.06. 17:20

CD nyomtatás utánA hőtranszferes DVD és CD nyomtatás manapság már igen nagy divattá vált. Ezzel a technológiával a korongok igen dekoratívvá és tartóssá válnak: éles színűk kitűnő megjelenést biztosítanak nekik. Megkérdezhetné a kedves olvasó, hogy mik a hőtranszferes CD nyomtatás előnyei? Ezzel az eljárással készíthetőek a legjobb minőségű és legtartósabb nyomatok, és kis példányszámban is gyárthatók a legtöbb cégnél.

Címkék: cd dvd cd nyomtatás

Szólj hozzá!

Final Fantasy zenék

Richy0820 2010.09.08. 10:40

Elnézést mindenkitől, hogy ilyen sok ideig halogattam az írást, de nem nagyon kerültem gépközelbe. Mivel most így hirtelen nem jut eszembe semmi teszt, amiről írhatnék, ezért mutatok néhány zenét, az egyik legnépszerűbb 97-es játékból, a Final Fantasy VII-ből!

Valószínűleg sokan ismeritek, rengetegen nőttek fel ezen a Playstation RPG játékon, aki játszott vele, és ismeri, az mind garantáltan szereti:

Final Fantasy 7 Prelude
Final Fantasy 7 Bombing Mission
Final Fantasy 7 Mako Reactor
Final Fantasy 7 Anxious Heart
Final Fantasy 7 Barret's Theme

Egyenlőre elég lesz ez az öt zene, a későbbiekben még mutatok párat :)

Címkék: zene játék fantasy final

Szólj hozzá!

Samsung notebook - Premium

Richy0820 2010.06.01. 15:28

Tegnap jöttek a hírek az új Samsung notebook-okról, amelyek a Premium szettet bővitik tovább. Az új notebook modellet P480-nak keresztelték, ami meglepő, mert már van egy P580 modell, vajon miért kapott az újabb kisebb számot?

Samsung Premium notebook

Az ok, amiért a P480 nevet kapta az új Samsung notebook modell az az, hogy ez a készülék csupán 14 colos, míg a P580-as modell 15,6" volt. Külsőre totálisan megegyezik testvérével, a felbontás ugyanaz: 1366 X 768. A processzor nem annyira meglepő, de Intel Core, abból is egy 2,26 GHz-es verzió, ehhez maximálisan 4GB memória rendelhető. A háttértár legfeljebb 320 GB kapacitású lehet, szóval összefoglalva nem ez a notebook tartozik az álom notebookok kategóriájába, viszont a hordozhatósága nagyon könnyű, alig nyom a gépezet 1 kilógrammot! Hozzátehetjük még pozitívumként, hogy a notebook egész jól bírja feltöltés nélkül, több mint 4 órán át, azaz egy fél munkanapig. A Samsung új notebook-ja tökéletes munkaügyi szempontokból.

Címkék: notebook samsung

Szólj hozzá!

Lenovo nyári notebookok

Richy0820 2010.05.18. 10:49

Készül a nyárra a Lenovo notebook gyártó cége, három új notebookot ígérnek a nyár közeledtével. Az új notebookok az IdeaPad U csoportjába érkeznek, azaz az ultravékony igen jól hordozható notebookok csapatába, ezek lesznek a U160, U460, és U460S modellek. Az előbbi modell 11,6 colos, míg a második kettő képernyője 14 hüvelykes. Ezek a vékony masinák ULV Intel procira épülnek, mind az i3, i5, vagy az i7 típusával vannak ellátva. Mind a három notebook modell fel van szerelve Wi-fivel, valamint egy 1,3 megapixeles webkamerával.

Lenovo black notebook

 

 

 

 

 

 

 

Az IdeaPadek borítása alumíniumból készült, és chiclet stílusú billentyűzetet kaptak gyártójuktól. A Lenovo legújabb notebookjai júniusban jelennek meg a PC boltokban, és 700 dolláros kezdőáron vásárolhatóak meg. A notebookok 4 GB memóriával lettek megáldva, valamint egy 250, 320, vagy 500 GB-os háttértárral. Alapjáraton ezek a notebookok Windows 7 operációs rendszeren futnak. A Lenovonak azonban az U széria mellett készül egy új szériája is a nyárra, ez a Z széria, de erről csak egy későbbi bejegyzésemben teszek majd említést. :)

Szólj hozzá!

Acer a laptopok ura!

Richy0820 2010.05.04. 15:56

A csoda laptopokat gyártó Acer az elmúlt évben nagy terveket szőtt 2009-re, és ezeknek a terveknek nagy részét sikeresen meg is valósította, melyekkel lekörözte a többi laptop gyártó céget. Meglepetés azonban, hogy egyértelműen az Acer lett a laptop piac új ura, mivel a cég több, mint 19%-os részesedéshez jut a laptop piacon, amivel még a HP-t is megelőzi!

 

 

 

 

 

 

Hogy minek köszönhető az pole pozíció? Javarészt a magas példányszámban eladott laptopok és netbook-oknak, hisz minden vásárló tisztában van vele, hogy az Acer az egyik legjobb gyártó, és a legminőségibb, legstapabíróbb, legerősebb laptopok az ő nevükhöz fűződik. És ki gondolná... de ez még nem minden. Az Acer tovább feszegeti ezt a határt, az új Timeline X szériájával, amivel szintén garantáltan nagyot fog kaszálni, hisz a Timeline szériák remek laptopokat foglalnak magukba.

Mellékesen megjegyezhetjük, hogy az Acer mögött a HP, és a blogban már sokszor szereplő Dell jutott a dobogóra.

Címkék: laptop hardver piac acer timeline

Szólj hozzá!

Acer Aspire notebookok

Richy0820 2010.04.23. 15:12

Alig egy hónapja volt az Acer laptop invázió, most mégis jönnek az újabb Acer Aspire notebook modellek. A két új notebook modell az Aspire 5745, és a 7745 névre hallgatnak, és belső felépítésre igen hasonlóak. A legnagyobb különség, ami észrevehető a három notebook típus között, az a képernyő mérete: az 5745-ösé 15,6, míg az utóbbié 17,4 hüvelykes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Félreértés ne essék, van hasonlóság még a képernyők terén is a notebookoknál, mind a két modell CineCrystal, 16:9 arányúak, és LED háttérvilágítású, mint a mai notebookok többsége. Az új Aspire csodagépek Intel Core i3, i5, vagy i7 processzort használnak, és az utóbbi verzió akár 16 GB DDR3 memóriával is rendelhető! Háttértárként, egyszerre két winchester is helyezhető bele, amelyek összesen akár 1,3 TB kapacitást kínálnak. A hálózati kapcsolatokat Gigabit Ethernet, vagy Wi-Fi segíti, azt már pedig mondani se kell, hogy a notebook multi-touch érintőpadot használ. Hogy a kiegészítők se maradjanak ki, említést kell tenni az Acer Crystal Eye webkamerából, amely rendkívül jó minőségű videóbeszélgetéseket tud lebonyolítani bárkivel, egy gyors nettel akár akadálymentesen. Két hét és valószínűleg már a legtöbb boltban kapható lesz ez a csoda notebook, az árát pedig 900 dollár körül saccolják.

Címkék: notebook acer multi touch aspire crystal eye

Szólj hozzá!

Toshiba üzleti laptopok

Richy0820 2010.04.16. 10:48

Új taggal bővül a Toshiba Tecra laptop sorozata! Ma jelent meg a laptop széria legfrissebb tagja, az M11-es modell, mely Intel Capella platformra épült. A laptop kijelzője LED háttérvilágítású, 14,2 hüvelykes, felbontása pedig 1366x768 pixel. Billentyűzete gyönyörűen ékelődik bele a fekete laptopba...

Toshiba Tecra M11 laptop

 

 

 

 

 

 

 

Az M11 Toshiba csodába háromféle proci kérhető, I3-330M, i5-430M vagy i5-520M, attól függ mennyi pénzt hajlandó költeni rá a leendő tulajdonos. A winchester 320 GB-os kapacitást ígér egy 7200 rpm-es fordulatszámmal, mint a legtöbb mai vinyónál. A Bluetooth készülék mind a három M11 verzióhoz jár, azonban a kártyaolvasó csak a legjobban felszerelthez kapható. Kicsit talán elszomorító a multimédia kedvelőinek, hogy a laptop integrált grafikus kártyát kapott (Intel HD Graphics), ezért is szolgál a Toshiba M11 csupán üzleti feladatok elvégzésére, és a munkára. Az új Tecra modellekbe már tettek Wi-Fi kártyát is. A beépített webkamera már csak egy finomság a sok kiegészítő között, azonban a Toshiba M11 üzleti laptop ujjlenyomat-olvasóval is rendelkezik, az adatbiztonság érdekében. A garancia a laptopra három év, és 900 dolláros áron rendelhető meg.
Operációs rendszerek: Windows 7 Professional (64 bites), Windows XP.

PC Guru laptop értékelés:

Kinézet: 8/10
Teljesítmény: 5/10
Hordozhatóság: 8/10
Strapabírás: 6/10
Üzemidő: ?
Ár: 6/10
Összességében: 6,5/10

Címkék: laptop hardver toshiba informatika ujjlenyomat olvasó

Szólj hozzá!

Dell üzleti notebookok

Richy0820 2010.04.13. 16:31

Megrendelhetőek az új Dell notebook modellek, az E6410, és az E6510, melyek kinézetre szinte ikerpárjai elődjeiknek. Borításuk fémből készült a tartós védelem végett, mely egyedi igények szerint színezhető. Mikre képesek ezek a notebookok?

 

 

 

 

 

 

 

Az E6410 normál felbontása 1440x900, 14,1 hüvelykes képernyőt kapott, míg az E6510 kissé komolyabb, ő akár Full HD-s (1920x1080 pixeles felbontás) is lehet a 15,5 hüvelykes kijelzőjével. A processzor Intel Core I5, vagy I7 mind a két notebook modellnél, azonban a nagyobb gép akár négymagos is lehet! A notebook modelljéről egy "kis kevés" memória gondoskodik, egy 8 GB-os DDR3 memória, a háttértár pedig egy fél terabájtos vinyó. A grafikai megjelenítésről egy NVIDIA NVS 3100M vidikari ügyel, 512 MB-os memóriával.

További finomságok közé tartozik, hogy mindkét notebook HD kamerával lett felszerelve,a csatlakozás pedig lehetséges Gigabit Ethernet-tel, modemmel, Wi-Fi-vel, és 3G-vel. Az akkumulátor széleskörűen választható, választhatunk 4, 6, 9, vagy 12 cellás akkumulátor közül, szóval az üzemidő csak tőlünk függ, és a pénztárcánktól. Az ár körülbelül 1300 Euró körül várható...

PC Guru notebook értékelés:

Kinézet: 7/10
Teljesítmény: 10/10
Hordozhatóság: 7/10
Strapabírás: 8/10
Üzemidő: 10/10
Ár: 5/10
Összességében: 8,5/10

Címkék: notebook informatika dell full hd

Szólj hozzá!

Ricoh nyomtatók

Richy0820 2010.04.12. 10:36

1 hete jelent meg a Ricoh két új nyomtató modellje, melyeket a kisebb munkacsoportokhoz lettek megtervezve. Ez a két nyomtató modell, az Aficio SP 3400SF és SP 3410SF képesek nyomtatni, másolni és szkennelni, de szükség esetén még faxolni is képesek. Monokróm módban ez a két csodagép 28 lap nyomtatására képes, az első lap már 8 másodperc alatt is elkészülhet, szuper sebesség!

Ricoh multifunkciós nyomtató

 

 

 

 

 

 

 

Mind a két nyomtató modell maximális felbontást, azaz 1200*600 DPI-t ajánl, plusz előnyhöz tartozik még azonba, hogy szükség esetén papírforrást váltanak, aminek segítségével gyorsul a munka. A lapok adagolását egy ötszáz lapos tálca segíti. Mint a legtöbb mai nyomtató, ez is megosztható vezetékes hálózaton, így minden felhasználó szabadon küldhet feladatot a multifunkciós nyomtatónak, és a hálózat tagjai külön USB meghajtóra is szkennelhetnek. Az árakról egyelőre nem nyilatkozott a Ricoh, de hamarosan meg fog jelleni a legtöbb számítástechnikai szaküzletben.

PC Guru nyomtató értékelés:

Kinézet: 7/10
Felbontás (DPI): 9/10
Hatékonyság: 8/10
Ár: ? (állítólag nem egy olcsó móka lesz)
Összességében: 7,5/10

Címkék: hardver nyomtató ricoh aficio multifunkciós

Szólj hozzá!

Roccat Gamer Notebook

Richy0820 2010.04.09. 15:36

A PC Guru egy újabb erős strapabíró notebook-ot mutat be, amit éppenséggel Toughbook-nak is nevezhetnénk, csak ezt éppen nem a Panasonic csinálta, hanem egy német cég, a Roccat. A notebook-ot kifejezetten a multimédiára, a game-lésre tervezték, lássuk hát, hogy mire képes!

Rocca notebook

 

 

 

 

 

 

 Kitűnő teljesítménye miatt, ez a notebook a Gamerbook elnevezést kapta a német cégtől. Igyekeztek odafigyelni, hogy minél könnyebben mozgatható legyen, ez látszik a 15,6 colos kijelzőn, de a notebook még így is 3,3 kg-t nyom, ami már igen távol van egy Lenovo IdeaPad tömegétől, szóval a hordozhatóság hosszabb távon problémát okozhat, de nem okkal van ez a nagy súly, kukkantsunk bele csak a notebook belsejébe! A notebook elég erős lett, már a processzor nagyon durva benne: Intel Core i7-720QM. A videókártya alapból NVIDIA GeForce GTX 260M benne, de a tuningkedvelők kicserélhetik benne 280M-re, vagy 285M-re ha nem elégszenek meg ezzel az így is brutál teljesítménnyel. A háttértár egy 7200-es fordulatszámon pörgő 320 gigás vinyó, míg a memóriáról egy Memóriából 4 GB DDR3-1333 RAM gondoskodik! Sajnos az üzemidő az egyetlen, ami elrontja ezt az álomgépet, ugyanis akku nélkül csupán másfél óráig bírja, ráadásul egy jobb grafikájú játék közben ez még csökkenhet is.

Természetesen a kiegészítők se maradnak el, a notebook-ba beépítettek egy 2 megapixeles webcam-ot az MSN és Skype kedvelőknek, valamint négy USB port is található a notebook oldalán (és hagy ne említsem a Wi-Fi és Bluetooth modult, meg az egyéb nyalánkságokat...). A Roccat csodagépe már Áprilisban megvásárolható lesz, viszont rossz hír az, hogy egyelőre még csak Németországban. Az ára 1450 Euró körül várható. Hordozhatóság, vagy teljesítmény? Ti döntitek el, ez már csupán ízlés kérdése :)

PC Guru notebook értékelés:

Kinézet: 8/10
Teljesítmény: 9/10
Hordozhatóság: 4/10
Strapabírás: 7/10
Üzemidő: 2/10
Ár: 5/10
Összeségében: 6/10

Címkék: notebook roccat gamerbook

Szólj hozzá!

Lenovo IdeaPad

Richy0820 2010.04.08. 12:57

Ma mutatkozott be a Lenovo harmadik generációs IdeaPad notebook-ja, az S10-es modell. Ez a generáció könnyebb és vékonyabb, mint előző társai, tömege el se éri az 1 kg-t, ami eléggé megkönnyíti a hordozhatóságot. Kicsi mérete ellenére, a Lenovo notebook-on majdnem egy teljes billentyűzet található (98%), kialakítása szigetes a mai divatot követvén. Aki szereti a fehér notebook-okat annak garantáltan erre a friss modellre van szüksége...

Fehér Lenovo IdeaPad S10 notebook modell

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha a notebook belsejét nézzük, akkor azt az átlagos kategóriába rangsorolhatnánk. A kijelzője 10,1 hüvelykes, a felbontás 1024x600 pixel. Az Intel kedvelők örülhetnek, ugyanis ebbe a notebook modellbe Intel Atom N450, vagy N470 processzor lett építve 1 GB RAM DDR3 memóriával. A winchestereknél három lehetőség van, a 160 GB-os, a 250 GB-os, és 320 GB-os modell. A hálózatokhoz Ethernet, és Wi-Fi  adapter (802.11b/g/n szabvány) segítségével lehet csatlakozni, de rendelhető hozzá Bluetooth modell is. Az új Lenovo notebook modellre Windows 7 operációs rendszer van előre telepítve, és április közepe felé jelenik majd meg a boltokban. Ára körülbelül 380 dollár körül várható...

PC Guru notebook értékelés:

Kinézet: 7/10
Teljesítmény: 4/10
Hordozhatóság: 9/10
Strapabírás: 5/10
Üzemidő: ?
Ár: 5/10
Összességében: 6/10

Címkék: notebook lenovo informatika ideapad

Szólj hozzá!

Acer laptop invázió

Richy0820 2010.03.17. 10:50

Az utóbbi időben rengeteg új Acer laptop jelent meg, az egyik legkedveltebb a Timeline széria, amely nevéből adódóan rendkívül hosszú üzemidőt kínál a felhasználónak, az új laptopok gyakorlatilag mind Intel Core processzort használnak., de elvétve találhatunk AMD platformokat is. A látványosság sem marad el azonban, például említésre méltó az Acer új Gemstone laptop modellje, ahol a billentyűzet gyönyörűen van integrálva a gépházba, mint az a képen is látható a sima fényes touchpad-jával. Mielőtt megijednétek az áraktól hagy említsem meg, hogy nem lesz lényeges különbség a mostani Acer laptopok, és az új laptopok között. Ez a széria nem a legjobb teljesítményt nyújtja, nem feltétlen a multimédiára találták ki, inkább internetezésre, vagy munkára, azonban külseje tagadhatatlanul gyönyörű

Acer Gemstone Laptop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: laptop acer timeline gemstone

Szólj hozzá!

Asus Eee notebookok

Richy0820 2010.03.03. 09:47

Asus LogoA CeBIT kiállításon mutatta be az Asus a nagyközönségnek új notebook-jukat, amelyek Atom processzorokkal lettek felfegyverezve, azokból is a legújabb DDR3 típusokat képviselve, az N455-öt és az N475-öt.

Asus Notebook EeeAz új notebook modellek - az 1015P és az 1005P - Chiclet stílusú billentyűzetnek örvendenek, és nagyobb touchpad-ot kaptak, mint előző verziójuk. Nem csak a külsőn változtattak természetesen, egyik legfőbb kiemelkedő teljesítménye az üzemidőben rejlik, ugyanis a notebook akkumulátora 14 órát bír töltés nélkül! A notebook mindössze 18 mm vastagságú, szögletes formájú mint az a képen is látszik, és 10,8"-os felbontást kapott 1024 x 600 pixeles kijelzővel (a LED háttérvilágítást az ASUS notebookjainál már felesleges említeni). A memória csupán egy 1 GB-os DDR3 RAM, tehát ez a notebook nem a legalkalmasabb a multimédiára és a szórakozásra. Háttértárak közül 160 GB-os és 250 GB-os lehetőségek közül válogathatunk. A notebook vezeték nélküli hálózatai sokoldalúak: Wi-Fi 2.1, 3.0 Bluetooth adapter, WiMAX, és 3.5G HSDPA modem. Egyértelműen kijelenthetjük, hogy ez a notebook nem a PC Guru eddigi legjobb notebook tesztje volt, számos jobb notebook-ot is teszteltünk, azonban üzemideje kiemelkedő, tehát munkára kiválóan alkalmas, és a hordozhatósága is kényelmesebb, mint a legtöbb notebook-é.

Címkék: notebook hardver informatika asus cebit chiclet

Szólj hozzá!

Új Samsung DDR lapkák

Richy0820 2010.02.26. 10:06

A Samsung pár napja jelentette be, hogy megkezdte a 40nm-es 4 gigabites DDR3 szabványra épülő memórialapkák gyártását. Az új chip-ek várható feszültsége 1,5 V lesz, és 1600 MHz-es órajelen fognak üzemelni.

Samsung 40nm-es memóriaA 4 gigabites DDR3 chipeket 16 és 32 GB-os RDIMM-en (Registered Dual In-line Memory Module), valamint 8 GB-os SO-DIMM (Small Outline Dual In-line Memory Module) modulokon hasznosítják, ezek a modellek főként a szerverek piacait jelölik meg célpontnak. Ezek a 16 GB-os termékek már jobban felhízlalt chip-ekkel rendelkeznek és 35%-kal kevesebb energiát fogyasztanak mint elődjük, főként emiatt a tulajdonsága miatt lesz népszerű a szerverek piacán, mert javítja a szerverek fogyasztását. A Samsung a jövőre nézve valószínűleg átáll erre a 40nm-es gyártástechnológia, gyakorlatilag a termékeinek 90% ezzel fog készülni, míg igyekeznek a jövőre nézve 30nm-es lapkákat is gyártani.

Címkék: samsung hardver memória informatika ddr

Szólj hozzá!

12 magos AMD processzorok!

Richy0820 2010.02.25. 10:39

Mint ahogy azt az AMD ígérte, tényleg el kezdték szállítani az új Opteron 6000-es procikat. A processzor központi egysége 3-3, 8 és 12 magos.

AMD Opteron precesszor

Az Opteron 6000-es AMD modellek 1974 tűs tokozással készültek, és egy hatmagos Lisbon lapkát használnak. Memória támogatása terén az AMD a DDR3-as modulokat támogatja leginkább, de az APML (Advanced Platform Management Link) támogatását se hanyagolja el, amely megkönnyíti a szerverek karbantartását, valamint használtatát is. Íme egy táblázat az Opteron 6000 szériás termékek erejéről, és egyéb fontosabb adatairól:

Proci típusa Órajel (GHz) Cache (L2) Cache (L3) Ára a piacon (€)
 AMD Opteron 6128  1,5  8 x 512 KB  2 x 6 MB  255
 AMD Opteron 6134  1,7  8 x 512 KB  2 x 6 MB  490
 AMD Opteron 6138  2,4  8 x 512 KB  2 x 6 MB  690
 AMD Opteron 6168  1,9  12 x 512 KB  2 x 6 MB  690
 AMD Opteron 6172  2,1  12 x 512 KB  2 x 6 MB  910
 AMD Opteron 6174  2,2  12 x 512 KB  2 x 6 MB  1080

 

Címkék: cache hardver amd processzor informatika opteron

Szólj hozzá!

A megfelelő nyomtató kiválasztása

Richy0820 2010.02.24. 11:43

Ezt a cikket azért is indítjuk, mert szeretnénk Titeket megkímélni a magas áraktól, ugyanakkor szeretnénk, hogy a legjobb nyomtatók közül válogassatok a különböző boltokban, és ne csalódjatok benne egy év után se!

Paraméterek: a nyomtatókat egy dologra használja minden ember: a digitális adatok papírra nyomtatása. A nyomtatott kép akkor jobb, ha a minél sűrűbbek és kisebbek a rajzokat felépítő pontok. Erre találták ki az első nyomtató gyártók a DPI értéket, azaz a Dot Per Inch-et, ami azt határozza meg, hogy nyomtatónk hány pontot képes egy inch-en belül a papírra "piszkolni" (természetesen minél magasabb egy nyomtató DPI értéke, annál szebb képet kreál). Ennek a hardver típusnak még van egy nagyon fontos értéke, ez pedig a nyomtatási sebesség. Ez az érték különösen akkor lehet fontos, ha gyakran van használatban a nyomtató, és egyszerre több példányt is nyomtatunk vele, ha ritkán egy-egy kép vagy már dokumentum nyomtatására használjuk, akkor nem olyan fontos. Ezt az értéket lap/percben szokás mérni. A harmadik tulajdonság pedig amit figyelembe kell venni, de valószínűleg nem kéne róla ínom mert Ti is tudjátok, az az, hogy fekete-fehér, vagy színes képet képes nyomtatónk nyomtatni.

 

Mátrix nyomtatóTípusok: ha már így belementünk a részletekbe, akkor beszéljünk kicsit a nyomtató típusairól. A nyomtatókat két főbb típusba sorolhatjuk, ezek az ütő, és nem ütő nyomtatók, először beszéljünk az ütő nyomtató alcsoportjairól. Elsőként talán a legprimitívebbet említsük meg, amelyet ma már kevesebben használnak, mint régen, ez a gömbfejes nyomtató. A gömbfejes nyomtatóknak fix karakterkészletük van, hasonlóak az írógépekhez. Kis sebességges nyomtatnak de viszonylag szép képet készít. A következő nyomtató típus a sornyomtató, amiről nem is fogok túl sokat íni, ugyanis ez is egy ma már kevésbé használt fajta. Semmi különleges nincs benne, bárki kitalálhatja a nevéből adódóan, hogy egyszerre egy sort képes kinyomtatni. A harmadik típus már egy inkább használt nyomtató, ez a mátrix nyomtató. Alacsony ára miatt még ma is használják, működési elve a beépített kis tűkön alapszik (általában 24 db), és az előtte mozgó festékszalagon. A tűk ráütnek erre a festékszalagra, és ez fog a papíron egy pontot alkotni. Inkább szöveges dokumentumok nyomtatására használják, de különböző rajzok is nyomtathatók vele (a felbontás viszonylag kicsi). Az Olvasó joggal gondolhatja, hogy ezek az ütő nyomtatók nem a legjobbak, ezért inkább említsük meg a nem ütő nyomtatókat, amelyek a legelterjedtebbek ma a világon.

Lézeres nyomtatóA nem ütő nyomtatók közül két nyomtatót szeretnék kiemelni, és az azok közti lényeges különbséget elmagyarázni, ugyanis jelentős az árbeli különbség, ami elsőre megtévesztő lehet. Az első nem ütő nyomtató, ami ma már széles körben elterjedt, az a lézeres nyomtató. A lézernyomtatók egy szelénhengert használnak a nyomtatásra, és négy alapszínt foglalnak magukba, a ciánt, a bíbort, a sárgát és a feketét (CMYK technológia). Elsőre drágának tűnnek ezek a színes lézernyomtatók, azonban mégis jobban megéri ezeket megvenni, mint a tintasugaras nyomtatókat. Miért? A tintasugaras nyomtatók szintén a nem ütő kategóriába sorolhatóak, tintapatronok lövik a tintacseppeket a papírra, és színes képeknél nagyon gyorsan eszik a tintát. Ez is a CMYK technológiára épül, de szebb képet nyomtatnak, mint a lézernyomtatók. A fő különbség az árban az, hogy a lézernyomtatók elsőre drágábbnak tűnnek, mégis a fenntartásuk pénztárca kímélőbb, mint a tintasugarasoké. Összefoglalva: aki tényleg profi fotókat akar nyomtatni, az nyugodtan vegye meg a tintasugaras változatot, akinek nem annyira fontos a minőség és olcsón szeretné megúszni a nyomtatást, azoknak a lézeres nyomtató az ajánlott.

Címkék: hardver informatika nyomtató cmyk dpi tintasugaras nyomtató lézeres nyomtató

Szólj hozzá!

Origin notebook gamereknek

Richy0820 2010.02.24. 09:52

Sokan biztosan tudjátok, hogy 2006-ban a Dell felvásárolta a notebook-okkal és asztali gépekkel foglalkozó Alienware-t. Az Alienware néhány munkatársa azonban nem kért ebből, és új céget alapított, ez lett az Origin vállalat.

Origin Eon18 notebook modellTeljesítmény: mivel blogom nem a történelemmel, hanem az informatikával foglalkozik, akkor a múlt helyett inkább pillantsunk bele a jelenbe, azaz a Eon18 notebook belsejébe! A notebook alaplapjára a gyártók Intel PM55-ös lapkakészletet szereltek, amelybe háromféle i7 központi egység tehető: 720 QM (2,8 GHz / 6MB Smart Cache), 820 QM (3,06 GHz / 8MB SMart Cache), 920XM (3,2 GHz / 8MB Smart Cache). Összesen két RAM foglalat található a vasban, és ezzel a két foglalattal akár 8 GB-nyi DDR3-as memória varázsolható a gépbe (nem mintha nem lenne elég a fele :)). Mivel a notebook kifejezetten gamer-eknek készült, egy GeForce GTX 285M került bele, de akár kettő is rendelhető bele, ha a játékos nagyon maximalista! A különleges még ebben a csodateljesítményű notebookban az, hogy az 1 GB-nyi GDDR3-mas memóriára 2040 MHz frekvencia jut! Természetesen erre a teljesítményre szükség van, ugyanis egy Full HD-s notebook-kal állunk szemben 1920 x 1080 pixeles, és 18,4 colos kijelzővel.

Egyebek: az Eon18 notebook modellhez akár 3 különálló háttértár kérhető legyen az HDD, vagy SDD. Én inkább a HDD-t javasolnám, melynek a kapacitása 250 GB és 640 GB között mozog (az újabb játékok már nagyon sok helyet foglalnak, ezért érdemes minél nagyobbat venni). Az optikai meghajtó lehet Blu-Ray olvasó/író, vagy DVD-iró. A notebook-ra kizárólag Windows 7 telepíthető, abból is a 64 bit-es verzió, csak két változat közül választhatunk, a Home és az Ultimate között, bár a gyártók inkább az előbbit javasolják, ha játszásra használjuk a notebook-ot. És most jön a várva várt ár, amire gondolom mindenki kíváncsi, hisz egy ilyen gép tényleg egy igazi különlegesség, ha a maximális teljesítménnyel rendeled meg az Eon18-as notebook modellt, akkor 1,4 millió forintot kell perkálnod érte!

Címkék: játék notebook hardver informatika dell alienware origin full hd

Szólj hozzá!

Kis Pioneer notebook(ok)

Richy0820 2010.02.23. 11:38

Pioneer LogoElső ránézésre a Pioneer DreamBook Lite U11a-ja egy átlagos notebook-nak tűnhet, az Atom processzorával, azonban a látszat csal! Ez a notebook modell már széleskörűen konfigurálható lesz, és napok múlva elérhető lesz egy újabb verziója, amely még nagyobb előnyöket ígér!

Pioneer notebookA Pioneer azoknak ajánlja ezt a notebook-ot akik sokat utaznak, akik nem szeretik a nehéz notebook-okat, laptopokat, akik minden nap notebook mellett dolgoznak az irodában, illetve azoknak is, akiknek tetszik eme DreamBook modell kinézete. Ha valaki nem elégedett a notebook teljesítményével akkor megnyugtatással szolgálhatunk: bármilyen téren kiegészíthető (természetesen kivétel ezalól a kijelző). Alap teljesítmény: 7 hüvelykes kijelző 1366x768-as felbontással, 160 GB-os winchester (cserélhető 1 TB-os, vagy 256 GB-os vinyóra), 1 GB DDR2-es RAM (2 GB-osra cserélhető). A Wi-Fi szintén alapfelszereltség, de rendelhető Bluetooth-tal ellátott modell is. A cikk elején már beszéltem az előnyökről, hagy említsek meg néhányat részletesebben! Rengeteg kiegészítő rendelhető hozzá, többek között külső meghajtókat, vezeték nélküli routert, számos hasznos szoftvert, külső kijelzőt, vagy akár projektort is. A DreamBook eme modellje már megrendelhető 400 amerikai dollárért.

Akik szeretik a kicsi notebook-okat, azoknak íme egy kis meglepetés, a Pioneer bemutatott egy egészen kicsi szépséget is, a DreamBook Lite E79-et. A kijelzője csupán 7 colos, a felbontás pedig 800x400 pixeles. A méreteket tekintve a kicsinység mindössze 214 x 145 x 32 mm, és a pehelysúlyúak közé sorolható, ugyanis 800 gramm-nál is kevesebbet nyom! Persze most ez így elsőre jónak hangzik, meg minden, de a teljesítmény nyílván nem olyan jó mind az előző U11a notebook modellé. A processzor 533 MHz-en fut, és egy 2GB-os flash memória található benne. A notebook oldalára három USB 2.0 port és egy Ethernet csatlakozó lett szerelve. Ez a termék már jelentősen olcsóbb, mint az előző Pionerr notebook, ez már csak 180 dollár.

Címkék: notebook hardver informatika pioneer dreambook

Szólj hozzá!

Új videókártyák

Richy0820 2010.02.22. 10:26

Chrome5400E videókártya felülrőlAz elkövetkező hónap a nagyobb videókártya gyártó cégek versengéséről fog szólni: mind az nVidia, az AMD és az S3 egy új termékkel fog előállni. Az utóbbi egyedivé válhat a másik kettőtől, ugyanis az multi GPU-ra tervezte a grafikus kártyát. Az S3 új csodaművét , a  S3 Chrome 5400E X2-t először a jövő héten megrendezett Digital Signage Expo 2010 kiállításon leshetik meg az arra settenkedők. Nevét az új PanoChrome technológiáról kapta, amellyel egyszerre akár 8 monitort is képes kezelni! A cég nagyon jól gondolkodik, ugyanis nagyon keresettek az olyan videókártyák manapság, amelyek egyszerre több monitoron is képesek gond nélkül képet megjeleníteni.

Ati Radeon LogoFolytassuk a sort az AMD videókártyájával, a Radeon HD 5870. Ez a termék az EyeFinity 6 Edition nevet kapta készítőitől, amely március 11-én jelenik meg a boltokban. A fedélzeti memória 2 GB-ra emelkedik, és továbbra is GDDR5-re lesz építve. További információkkal még sajnos nem rendelkezünk, de a cég nagyra becsüli ezt a videókártyát!

Címkék: hardver amd informatika radeon videókártya chrome panochrome eyefinity

Szólj hozzá!

ARMADA alapokon új notebook

Richy0820 2010.02.19. 11:22

ARMADA notebookHamarosan meg fog jelenni az új ARMADA 500 notebook, melynek különlegessége maga a notebook súlya, és vékonysága, ami egyszerűen lenyűgöző. A kijelző ennek ellenére 13 hüvelyk, ami nem is olyan kicsi, a proci 1,5 gHz-en fut (ARMADA 500 SoC). A gyártók inkább netezésre szánják ezt a notebook modellt, mint játékokra, vagy multimédiára. Kitűnően alkalmas egy utazás során, könnyen hordozható és kis helyet foglal, és még egy újdonság amiről még nem ejtettem szót: üzemideje különösen hosszú. A notebook pontos üzemideje még egyenlőre nem tudható, de egy teljes feltöltés után valószínűleg 9 óráig, vagy tovább is fogja bírni! A Windows gurukat el kell, hogy keserítsem, ugyanis a notebook-okra a gyártó (Quanta) Linux operációs rendszert fog telepíteni.

Quanta logoA "papírvékony" notebook várhatóan az év második felében fog csak megjelenni, az árát 200 és 250 dolcsi közé lövik majd be a kereskedők, jelentősen olcsóbb lesz, mint az Intel-re épülő notebook-ok.

Címkék: linux notebook hardver informatika armada quanta

Szólj hozzá!

Érintőképernyős Toshiba laptop!

Richy0820 2010.02.17. 17:39

Toshiba LogoMegjelent a Toshiba új érintőképernyős laptop-ja, az U500-1EX. A legutóbbi ilyen laptop, az U500 még nyáron jelent meg, már akkor mindegyik felhasználó kedvencévé vált...

Toshiba U500 LaptopAz új laptopban immár egy másik processzor, a 2,13 GHz-s Arrandale dolgozik. A képernyő 13,3 hüvelykes, az ajánlott felbontás rá 1280X800. Az, hogy képernyőérintős az még semmi, ez a laptop modell már a jólismert multitouch technológiát is magába foglalja! A laptop a HM55 chipkészülékre épül, a megjelenítésről pedig egy integrált videókártya gondoskodik, a Mobile Intel HD Graphics. Alapesetben a laptop 4 GB DDR3-as RAM-ot tartalmaz, míg a merevlemez kapacitása 320 GB, mely bővíthető, ha nem lenne elég a felhasználójának. A pluszba beleépített DVD-író és optikai meghajtó kissé megnöveli a tömegét, de így is egy elfogadható 2,2 kilóval állunk szemben. A vezeték nélküli kommunikáció Wi-Fi, vagy Bluetooth segíségével létesíthető. A Toshiba-tól már természetes, hogy ehhez a laptop modellhez mikrofon, kártyaolvasó, és webkamera is társul, az újdonság csupán az, hogy a webkamera arcfelismerő funkcióval rendelkezik. A laptop fogyasztására itt is odafigyeltek, készítettek egy ECO gombot, mellyel könnyen csökkenthető az a felhasználó által. Napok kérdése, és ez a laptop modell Magyarországra is megérkezik, az árát körülbelül 270.000 Ft-ra saccolják.

Címkék: laptop hardver toshiba informatika érintőképernyő

Szólj hozzá!

Dupla kijelzős notebook?

Richy0820 2010.02.15. 15:13

gScreen logoA gScreen tervében már ősszel jelen volt egy ilyen típusú notebook megalkotása, amelyet akkor még úgy terveztek, hogy egy 15,4" kijelzővel látnak majd el. Az emberek kezdték elveszteni a reményt, hogy elkészül ez a notebbok, az álomból azonban valóság lett...

gScreen SpaceBook notebookEvidens, hogy ez a notebook modell nem a legkisebb notebook-ok közé lesz majd sorolható. Akárki ránéz erre a notebook-ra az az űrben érezhetné magát, annyira modern, és High-Tech a kinézete, valószínűleg ezért adták neki a SpaceBook 17-et nevet. A 17-es számot a hagyományos 15 hüvelyk helyetti 17,3 hüvelykes  LED háttérvilágítású kijelzője miatt kapta. A notebook szíve egy 2,6 gHz-es Intel Core i7 620M processzor, mellette 4 GB RAM memória foglal helyet. A háttértár fél, vagy negyed terabájtos. Egy duplakijelzős notebookhoz természetesen egy profibb videókártya szükséges, erről gondoskodik a GeForce GTS 150M-es modellje, amely 1 GB fedezeti tárral segíti a SpaceBook-ot. Egyéb kiegészítői: DVD-író, 6 az 1-ben kártyaolvasó, BlueTooth és Wi-Fi adapter, valamint egy kilenccellás akkumulátor. A notebook-ra - amelyet gyakorlatilag már SpaceBook-nak kéne neveznünk újfajta megjelenése végett - a gyártó Windows 7 operációs rendszert telepít. A notebook ezen modellje valószínűleg májusban fog megjelenni a boltokban.

Címkék: notebook hardver informatika gscreen spacebook dupla kijelző

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása